Kansainvälinen huviveneenkuljettajankirja

Yli 24-metrisen huvialuksen kuljettajalla on oltava kansainvälinen huviveneenkuljettajankirja. Kansainvälisellä huviveneenkuljettajankirjalla voi lisäksi osoittaa veneilyosaamisensa useissa maissa esimerkiksi venettä vuokratessa. Selvitä aina etukäteen hyvissä ajoin matkustuskohteen ja veneitä vuokraavan tahon vaatimukset.

Käytännön veneilytaidon purjeveneellä voi todistaa PORYn koulutusjärjestelmässä kahdella tavalla

  1. Saaristopäällikkötutkinnon (= Huviveneenkuljettajan näyttökoe) suorituksella, yllä olevassa kaaviossa se on vaihtoehto 1.
  2. Hyväksytyllä rannikkopäällikökurssilla, kaaviossa vaihtoehto 2.
Useimmat valitsevat näyttökokeen suorituksen eli kaavion vaihtoehto 1. Sen suorittamisesta voit lukea tarkemmin sivulta Tutkinnon suorittaminen. Lyhyesti prosessi kulkee näin: 
1. Valitse listalta haluamasi tarkastaja, ota häneen yhteyttä ja sovi tutkinnon aika ja paikka. Hänen kanssaan voit sopia myös muut yksityiskohdat (vene, miehistö, tarvittavat dokumentit ja tutkinnon hinta). 
– Voit tiedustella vapaat tutkintotarkastajaa myös jäsenkoulujemme kautta, useissa kouluissa on kouluttajina yksi tai useampi tutkintotarkastaja.
2. Kun olet sopinut tarkastajan kanssa tutkinnon ajankohdan ja muut yksityiskohdat, ilmoittaudu tutkintoon sähköisellä lomakkeella.
3. Tutkinnon suorituksen jälkeen saat hyväksytystä tutkinnosta virallisen osaamistodistuksen sähköpostiisi.
4. Liitä saamasi osaamistodistus Traficomille lähetettävien hakupapereiden liitteeksi.

PORYn todistuksilla voi todistaa käytännön veneilytaidon. Kansaivälistä huviveneenkuljettajakirjaa varten sinun tulee lisäksi todistaa navigoinnin teorian osaaminen. Sen voi todistaa esimerkiksi hyväksytysti suoritetulla Suomen Navigaatioliiton Rannikkomerenkulkuoppi tai Suomen Navigoinninopettajien Navigointi 2 tutkinnolla.

Siirry sivun alkuun